Jesper Tverskov, 14. juli, 2009

XML kursus

Et grundkursus i XML indgår i mange kursus-forløb, også selv om kursisterne er rimeligt kørende i forvejen. Næsten alle har brug for lidt repetition, for at samle nogle grundlæggende ting op omkring XML f.eks. brugen af namespaces. Længden af et XML-kursus er typisk ½ dag, 1 dag eller 2 dage. Det er almindeligt at begynde med Adam og Eva og at tilpasse hastighed, emnevalg og prioritering på selve kurset.

Her er nogle typiske kusus-forløb, der illustrerer, hvordan et grundkursus i XML kan indgå:

1 dag ½ dag XML, ½ dag XML Schema
 
2 dage 1 dag XML og 1 dag XML Schema
2 dage ½ dag XML, ½ dag XML Schema, 1 dag XSLT
2 dage 1 dag XML Schema, 1 dag XSLT
 
3 dage 1 dag XML, 1 dag XML Schema, 1 dag XSLT
3 dage 1 dag XML, 2 dage XML Schema
3 dage 1 dag XML Schema, 2 dage XSLT

1. Vi arbejder i kilde-koden

XML anvendes vidt og bredt i mange sammenhænge, som f.eks. opsætnings- og konfigurationsfiler, som "Office" fil-formater (Word, Excel, Powerpoint), som web dokumenter (XHTML, RSS), og som udvekslings-filformater i f.eks. webservices, og som opmærkning og transport af alle former for data. Ofte popper XML op inde i diverse systemer, ofte visualiseret - set gennem lag og værktøjer.

Det er vigtigt at understrege, at jeg ikke kan være ekspert i alle mulige systemer, og at mine XML kurser først og fremmest er generiske, dvs. de handler kun om XML og vi arbejder direkte i kilde-koden. Det er også det, kursisterne har brug for, hvis de skal opnå en god forståelse for, hvad XML er, hvordan XML fungerer og anvendes.

2. XML-Editor

Derfor anvender vi normalt en dedikeret XML Editor (typisk XMLSpy, Oxygen, Stylus Studio) under XML-kurserne, også selv om kursisterne ikke nødvendigvis skal anvende en en sådan XML Editor efter kurset, men måske blot arbejder med XML i sædvanlige programmør-værktøjer, i Eclipse, Visual Studio, osv., eller i Editors stillet til rådighed i de systemer, der gør brug af XML.

Hvis en virksomhed ikke har nok licenser til den XML Editor, der ønskes anvendt, kan kursisterne enten i forbindelse med kurset downloade og installere de sædvanlige 30-dages prøveversioner, eller jeg har eller kan skaffe kursus-licenser til brug under selve kurset.

3. Elektronisk faktura (OIOXML)

Normalt behøver vi ikke at aftale prioritering, fravalg og tilvalg i detaljer, da både form, indhold og antallet af øvelser korrigeres løbende under selve kurset. Øvelser reduceres altid til det et minimum på korte kurser. Oprindeligt troede jeg at webdesign i form af HTML/XHTML var mindste fællesnævner, som man altid kunne bruge som reference-ramme. Det har vist sig at mange XML-kursister aldrig beskæftiger sig med webdesign!

Den fælles reference-ramme, som vi altid kommer ind på, er i stedet elektronisk faktura (OIOXML), som alle kursister må kunne klare at forholde sig til. Derudover inddrages mange andre eksempler og cases, f.eks. office XML-formater, at lægge relationelle databaser ud i XML, at eksportere regneark til XML, transformationer til og fra CSV og fastlængde-filer, og selvfølgelig også lidt webservices og XHTML.

4. Indhold XML-kursus

På XML-kurser af ½ dags varighed, f.eks. når XML-kurset først og fremmest er repetition for at få alle kursister med på vognen og for at få XML helt frem i bevidstheden, får vi typisk kun tid til en brøkdel af ovennævnte punkter. Bemærk at XML Schema normalt kun indgår i XML grundkursus som orientering, da XML Schema normalt er et selvstændigt kursusmodul.

XML bruges i dag så bredt i så mange sammenhænge, at der er rigeligt med stof til XML-kurser over flere dage, specielt hvis der også skal være tid til øvelse udover det absolutte minimum.

Updated: 2009-07-11