Jesper Tverskov, 12. juli, 2009

Kurser i XSLT

Mange programmører, udviklere og andre IT-folk har efterhånden fået lært sig XSLT 1.0 til husbehov. XSLT 2.0 blev standard i januar 2007, og det er ikke en overdrivelse at sige, at vi nu har en dobbelt så god XSLT og også dobbelt så omfattende. Derfor udbyder jeg nu 3 typer af kurser i XSLT: "XSLT Grundkursus", "XSLT 2.0 Opgradering", og "XSLT for Viderekomne".

OBS! Da XPath indgår som søgesprog i XSLT vil et XSLT kursus altid indeholde ca. 1/3 XPath.

1. XSLT Grundkursus

1 eller 2 dage. Vi tager udgangspunkt i transformationer fra XML til XML men berører selvfølgelig også transformationer til HTML, text og evt. pdf via XSL-FO. Der er tale om et generisk kursus hvor vi kun arbejder i kildekoden for bedst mulig forståelse. Et XSLT grundkursus kan ofte med fordel kombineres med et grundkursus i XML og i XML Schema:

Kursus i 3-4 dage
1 dag XML
1 dag XML Schema
1 eller 2 dage XSLT

Alternativ model:

Kursus i 2-3 dage

1 dag XML/XML Schema

1 eller 2 dage XSLT

Alternativ model

Kursus i 1-2 dage
1 eller 2 dage XSLT

Det er vigtigt at understrege, at mine XSLT-kurser er ren transformation. Nogle kursus-udbydere har "XSL"-kurser bestående af 1 dag XSLT og 1 dag XSL-FO. I betragning af at 99 pct. af os har brug for XSLT og kun 1 procent for XSL-FO, der kun er relevant for transformation til PDF, har jeg droppet XSL-FO med mindre vi aftaler noget andet.

2. XSLT 2.0 Opgradering

1 eller dage. Dette kursus er for alle, der allerede kender XSLT 1.0 og som gerne vil introduceres til alt det ny i XSLT 2.0. Nodesæt kan nu navigeres med XPath, alle data er nu sequencer (lidt som array), ikke blot XML men alle text formatter kan nu anvendes som input. Vi har Regular Expressions, stærkere typing (XML Schema's datatyper), Schema-awareness, mange output-dokumenter og mere fleksibel XPath syntaks, og der er mere end 70 nye funktioner.

Hvis kurset løber over 2 dage, er Dag-1 typisk "Upgrade" og Dag-2 er "XSLT for Viderekomne", se nedenfor.

3. XSLT for Viderekomne

1 eller 2 dage. Dette kursus er for alle, der har nogenlunde fod på XSLT og som gerne vil introduceres til alt det, der aldrig bliver tid til på et grundkursus eller som er for avanceret til et grundkursus, eller som rækker lidt udover selve XSLT. Kurset er ikke mindst inspiration, f.eks.:

4. Skræddersyede kurser

Alle kurser kan tilpasses. Den vigtigste form for tilpasning er, at jeg får tilsendt eksempler på jeres egen XML opmærkning, schemaer og XSLT stylesheet, så jeres egne problemstillinger kan indgå som eksempler i undervisningen.

Alle kurser kan med fordel suppleres med en eller flere special-moduler af 1/4 til 1/2 dags længde. Typiske special-moduler er:

Updated: 2009-07-22